Beton Cire, beton look

Badkamer zonder tegels

De wanden van een badkamer hoeven niet persé volledig te worden betegeld. Er bestaan tegenwoordig meerdere materialen die kunnen worden gebruikt voor de afwerking van de wanden in natte ruimtes. Een voorbeeld daarvan is Beton Ciré. Dit materiaal wordt door een vakkundige specialist aangebracht op een vlakke wand. Het is een uit Frankrijk afkomstige betonstuc. Letterlijk betekend het `gewreven beton`, dat weer voortkomt uit de manier van aanbrengen. De verschillende effecten en nuances worden verkregen door te werken met een speciale spaan. Tevens kan het materiaal geschuurd worden wat ook weer een speciaal effect geeft. Als laatste gaat er een vernislaag over. Deze laag maakt het materiaal krasvast en waterdicht. Wanneer je een keuze maakt voor de kleur en structuur is het belangrijk dat er door de specialist een proefstuk wordt opgezet. Iedereen heeft namelijk zijn eigen manier van werken, waardoor het eindresultaat behoorlijk kan verschillen.
Het betonstuc is in veel kleuren leverbaar. Het onderhoud is nagenoeg gelijk aan dat van een betegelde wand, met als voordeel dat er geen voegen zijn.

Tadelakt is ook een mogelijke afwerking. Deze verwerking komt van oorsprong uit Marokko en wordt daar al eeuwenlang toegepast in Hamams. Het is een materiaal dat hoofdzakelijk bestaat uit kalk en marmerpoeder aangevuld met kleurpigmenten. Het is hard, ziet er uit als marmer, maar voelt toch warm en zijdezacht aan. Tijdens de droging wordt het glad gepolijst met halfedelstenen. Dit is een zeer arbeidsintensief werk, waardoor de prijs aardig kan oplopen.Vervolgens wordt het verzadigd met een speciale olijfzeep. Deze zorgt voor de waterdichtheid en de gewolkte uitstraling. Het is een zeer specialistisch werk en dient echt vakkundig te worden uitgevoerd om latere problemen te voorkomen. Tevens moet het materiaal goed worden onderhouden. De uitstraling van beide materialen is uniek en geeft de badkamer een eigen uitstraling.

Als laatste benoem ik nog de speciale kalkpasta’s van Ressource paints. Deze pasta’s zijn erg fraai voor toepassing op wanden achter de wastafel. Het eindresultaat lijkt op dat van Beton Ciré. Het is alleen wat minder ruw en daardoor juist wat chiquer. Zeker de kleuren met een zilver of koperkleurige gloed geven een wand een luxe uitstraling. Dit materiaal is eventueel zelf aan te brengen. Advies over deze speciale verf kunt u aanvragen via het contactformulier.

Op plaatsen waar veel water wordt gebruikt, zoals douche en bad,  adviseer ik tegels te gebruiken. Een tegel is altijd waterdicht en de combinatie van een tegel met stucwerk is juist erg mooi.
En natuurlijk blijft het volledig betegelen van een badkamer ook nog altijd een prima optie. Waterdichtheid is gegarandeerd en schimmel heeft geen kans zich te hechten. Hoewel dat laatste in goed geventileerde ruimtes eigenlijk geen probleem hoeft te zijn.